Počet zobrazení stránky

neděle 21. září 2014

Listové těsto


Kocourek mne probudil v půl páté ráno, tak jsem k snídani udělala opět "maminčin" linecký koláč s našimi jablky. Původní recept je upravený tak, aby se koláč vešel přesně do mísy remosky a stačil jen tak na dobrou snídani (20 Dg hladké mouky, 2 PL cukru, 8 Dg másla, asi půlka prášku do pečiva, 1 vejce a navrch strouhaná jablka se skořicí). Mřížky jsou trochu nakřivo, to jak jsem byla po ránu ještě ospalá, ale chutnal výborně... Miluji ty okraje koláče, jsou křehké a chutnají trochu jak vánoční cukroví...



Na vršek koláče jsem ještě nastrouhala kousek  čokolády a sobě hlavně přidala na talířek kysanou smetanu ...na té teď v poslední době "ujíždím" a to velice velmi..:-)


   


A přichází zvědavý vetřelec - kde se něco děje, tam musí být...
Vše musí prozkoumat, aby mu nic neuniklo...
Pak se posadí a dívá se nevinným pohledem...
No, nedali byste mu všechno na světě, když se tak dívá? 
A tenhle obrázek si může každý vyložit po svém - já tvrdím, že to není neúcta k mé snídani, ale že  kocourek právě odchází...:-)

Právě teď nastává období  čerstvých jablek a tudíž i čas jablečných závinů neboli štrúdlů. Já  dělám na štrúdl vlastní těsto - i když to koupené je dobré, krásně listuje a hlavně je bez práce, stačí ho jen vyndat z mrazáku... Během let jsem shromáždila hodně těch "zaručeně dobrých" receptů,tady jsou některé:
1. Můj nejčastější -  50 Dg hladké mouky, půlka prášku do pečiva, cca 20 Dg tuku (používám máslo, Hera už se mi nezdá taková, jaká bývala, když se vyráběla u nás...), 1 bílý jogurt, podle potřeby  lžíce vody

A teď další recepty:
2.   50 Dg hladké mouky, 25 Dg nastrouhané studené Omegy, 1 sklenice vody, 1 ČL octa, 1 vejce, sůl

3.   25 Dg směsi hladké a polohrubé mouky, 12 Dg másla, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 - 3 polévkové lžíce smetany, 1 lžíce citronové šťávy, sůl

4.  40 Dg polohrubé mouky, 25 Dg tuku, 3 pol. lžíce cukru, 2 vejce, kvásek (30 gr droždí, 3 pol. lžíce mléka, čajová lžička cukru)

5.   tažený závin - 35 Dg hladké mouky, 20 Dg másla, 1/8 vlažné vody, kapka octa, sůl, 1 vejce (20 minut odležet, pak rozválet a následně hřbety rukou vytáhnout do průhledna...)

6.   tažený závin - 40 Dg hladké mouky,  100 ml oleje, 1-2 pol. lžíce octa,  3 pol. lžíce  cukru, 1    vejce

7.  tradiční tažený závin - 35 Dg hladké mouky, sůl, 1 vejce, asi 1,5 dl teplé vody, 1 pol. lžíce       rozpuštěného sádla, 1 čajová lžička octa nebo citron. šťávy

8.  křehký vánoční závin - 35 Dg hladké mouky, 1 IVA (nebo jiný 100 % tuk), 1 vejce, 6 lžic       vody, sůl

9.  babiččin závin - 42 Dg hladké mouky, 2 vejce, 1 máslo, 1 pol. lžíce octa

a to by snad stačilo, že...

Jsou to všechno jednoduché recepty, většinu jsem vyzkoušela a zůstala u toho prvního, občas udělám i ten druhý - více "listuje", ale ze stoprocentních tuků se udělal strašák, tak ho používám minimálně.


Hodně pohody

6 komentářů:

  1. Jé, to není fér, dělat mi chutě tak pozdě v noci:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) A copato že nespíš? Slušné děvče v noci spinká, pak nemá chutě na koláče...

      Vymazat
  2. Tak ja si ten prvý hneď zapisujem.
    Súhlasím, že mačacie pohľady odzbrojujú nás - majiteľov a dovolíme aj to, čo pôvodne nechceme :-)
    Ahoj Ladi, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, snad tě ten recept nezklame. Měj se hezky a ahojka.

      Vymazat
  3. Milá Lada,koláčik vyzerá tak chutne hneď by som si dala,určite vyskúšam.Také pohľady poznám aj ja a veru sa im nedá odolať.Tá posledná fotka je skvelá aj som sa zasmiala je podarený a zlatý.Maj sa krásne.
    Rena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, chvílemi se zdá, že ten chlupáč je pořádný komediant a umí předvést spoustu legračních chvil. Měj se moc hezky.

      Vymazat

Vážím si každého vašeho komentáře a děkuji za ně.