Počet zobrazení stránky

středa 27. srpna 2014

Povidla


z jablíček ze dvou starých stromů na naší zahrádce jsem vařila prvně. Nemůžu napsat "z jablek", protože to byla opravdu malá jablíčka. Připadala jsem si jak v říkánce "vařila myšička kašičku na zeleném rendlíčku", protože jsem pořád míchala a míchala a přidávala cukr podle chuti (jablíčka nebyla moc sladká)...

a povedla se, jsou opravdu moc dobrá (nejsou tmavá, jak vypadají na té fotce). 
Naplnila jsem šest sklenic a vonělo to tak moc, že jsem dostala chuť na čerstvý chleba s povidly. Ve své neocenitelné pomocnici - remosce - 
 jsem upekla na vrstvě mouky malý chleba.



Voněl tak, že jsem neodolala  a z ještě horkého jsem si musela odtrhnout tu nejvypečenější kůrčičku - to mám ráda od dětství...

Recept mám od kamaráda:
2 hrnky hladké mouky a 1 hrnek žitné mouky 
2 čajové lžičky sušeného droždí
2 čajové lžičky kmínu
2 čajové lžičky soli (může být i míň)
1 čajová lžička octa
a 1,5 hrnku vlažné vody...
Já tentokrát měřila podle malých kávových šálků a přiměřeně tomu ubrala ostatní ingredience. Do těsta lze přidat česnek, ořechy, semínka, nechat 40 minut kynout, udělat rýhy (maminka dělávala křížek) a 20 minut kynout, pak jsem těsto vložila do rozehřáté remosky na nasypanou mouku. Jinak se má péci v rozpálené nádobě v předehřáté troubě na 200 °C cca 40 minut, na dno trouby  dát hrnek s vodou...

Už se těším, až příští víkend natrháme další jablka a budu zase "povidlovat". Sklenice této domácí dobrůtky s nějakou hezkou čepičku (nejraději mám krajkové nebo háčkované dečky) jsou i hezký dárek a v zimě zase budou výborné na koláče.

Hodně pohody


9 komentářů:

  1. Ladi, já bych taky nejraději všechno nacpala do skleniček. Prosím, jablíčka jsi jen pokrájela nebo jsi to mixovala? a zavařuješ je pak nebo jen naplníš horké do skleniček?
    děkuji a pěkný den Majka
    jo a chlebík vypadá moc dobře, určitě ho vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se omlouvám, že po tolika letech jsem našla tvůj komentář bez mé odpovědi...nějak jsem ho neviděla či co. Jablíčka nastrouhám i se slupkou na hodně hrubě v robotu a pak rychle povařím s cukrem, horké do skleniček a ještě je zavařím, aby víčka chytla. Vydrží dva i více let.

      Vymazat
  2. Majko, ahoj - já jablíčka nakrájela na čtvrtky (zbavila jadřinců) a dala do robotu na hrubé nastrouhání, na trošičce vody rozvařila, přidala špetku kyseliny citronové, pět hřebíčků a trochu skořice, horké dala do sklenic a stejně ještě zavařila na 15 minut... Před lety mi jeden rok chytly džemy plíseň a od té doby zavařuji. Přeji hodně pohody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladi, díky moc, taky si jich pár skleniček udělám. Ale manžel už divně pokukuje, když něco nesu v košíku. No co, když se nesní, jedlé dárky se taky hodí ne?
      Majka

      Vymazat
    2. Vezmi si už jen tu rychlost, když hotová jablka jen vyklopíš na linecký koláč třeba i na tvaroh, je to ve chvíli a dobrůtka veliká. :-) Tak hodně úspěchů a zkus občas maskovat ten košík plný ovoce či zeleniny něčím jiným - třeba navrch dát pár řízků, to by se manželovi možná zdálo přijatelnější... :-) Měj se moc hezky.

      Vymazat
  3. No pane jo, u vás musí být radost koukat do spižírny:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Musím přiznat, že jsem na tom podobně jako Majka - také bych nejraději všechno nacpala do skleniček, někdy i okamžiky plné pohody nebo naopak nepříjemnosti, ale ty bych hodně festovně uzavřela a přelepila nápisem: Neotvírat!. Jinak většinu sklenic odvezu mláďatům a z ostatního jim napeču, takže vlastně si připravuji zavařováním zas sobě budoucí práci. :-)

      Vymazat
  4. Milá Lada vidím,že ani Ty nezaháľaš a vo veľkom zaváraš a robíš džemíky.Poháriky si krásne vyzdobila,vyzerajú úžasne.A chlebík určite vyskúšam,vyzerá veľmi lákavo a chrumkavo.Maj sa pekne.
    Rena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reni - jsme holky pilné jak včeličky, viď? Však takový domácí džemík na palačince nebo s bílým jogurtem - to je dobrůtka...:-) Měj se moc hezky.

      Vymazat

Vážím si každého vašeho komentáře a děkuji za ně.