Peču vánoční cukroví už hodně, hodně let, vždy podle stejných receptů a vždy bez problémů (pokud nebudu počítat to, že jeden rok mi nešly vyklopit z formiček pracny). Dříve jsem pekla i 23 druhů,
poslední roky se počet snížil na jedenáct až třináct druhů toho nejžádanějšího cukroví a navíc jen z polovičních dávek. Inu, důsledek rostoucí péče o zdraví a štíhlou linii... Ovšem letošní pečení začalo záhadně - linecké těsto tajemně oživlo, po vykrojení se postupně smrskávalo a při pečení podivně nafukovalo a kroutilo:
Pro srovnání - těmito formičkami jsem kolečka a srdíčka vykrajovala a takhle maličkými, pokroucenými a baculatými se stala po upečení:Tak to byla první záhada - ale nevadí mi to, vypadají zajímavě, chuťově jsou jako obvykle a rodině budu tvrdit, že jsem pekla podle jiného receptu a úmyslně dělala minicukroví.. :-)
A druhá záhada byla také u mého tradičně pečeného mandlového cukroví, ale opačná. Tady se vykrojené tvary při pečení zvětšily:

Naštěstí to byly jediné dvě záhady, které prozatím provázely pečení vánočního cukroví. Jako obvykle upečené druhy jsou uloženy v krabičkách do velké plechové krabice (po vánoční štole)- už teď jich tam je 7 druhů:
Ještě umýt a uklidit formičky na pracny a pro dnešek je hotovo.
Ještě umýt a uklidit formičky na pracny a pro dnešek je hotovo.
P.S. Teď mi došlo, že jsem obě těsta zadělávala poprvé v životě v robotu, ne ručně. Že by to byl ten důvod? Kdo ví, třeba je to pomsta toho těsta za to, že jsem si tak ulehčila práci. :-)
Se záhadou neporadím))) ty jsi dobrá-těch druhů. Já peču jen perníčky a letos poprvé jsem si objednala cukroví a vánoční dort u kamarádky.
OdpovědětVymazatA ta dóza po štole ; ta teda je. Odkud máš ten krásný poklad ?
Ta plechovka je od kamarádky - dostala kdysi od příbuzných z Německa (tehdy "západního" :-)) v tom originální štolu a ona - na rozdíl ode mne - není na krabičky, takže mi ji dala. A cukroví začínám obvykle péct 1. 12. a v té malé dávce cca 2 plechy na jeden druh se to dělá snadno. Hezký advent.
VymazatPARÁDA a já budu po týdenní blbé migréně začínat zítra,ale budu dělat jen 4 druhy více mám zakázáno taky mě pak nechutná,když je někde uložené na mrazáku,raději udělam více štrůdlíku..pa a měj se fajn..PS: to cukroví může být způsobeno i moukou ale hlavně bude dobré...pa
OdpovědětVymazatMiluško, také mne napadlo, že by viníkem mohla být mouka. A týdenní migrény, těmi jsem trpěla spoustu let, ale teď (klepu na zuby) mám už částečně pokoj. Pomáhal mi tehdy prášek migralgin, ale oni ho snad už vůbec nevyrábí. To stačil jeden-dva včas vzít a migréna se nerozjela. Pa a opatruj se.
VymazatLado blahopřeji. Cukroví peču už skoro půl století, zkouším i nové recepty, většinou však mám tak maximálně 12-14 druhů, ale celkově i 8 kg. Většinou to pak rozdám návštěvám. Peču ráda, ale co nesnáším je umývání formiček. Ve formičkách peču pracny a plněné ořechy. Také jsem je jeden rok nemohla vyklopit a zjistila jsem nebo domnívala jsem se, že jsem použila tzv vánoční Heru. Ona je vždy označená vánočním motivem a je levnější. Určitě je v ní více vody. Proto tu vánoční už zásadně nekupuji. Přeji hezký Advent.
OdpovědětVymazatPrávě po špatných zkušenostech s Herou, která se už přestala u nás vyrábět a dováží se tuším z Polska, peču už dlouhá léta všechno jen a jen z českého másla. Kupuji ho a dávám do mrazáku, když je levnější. A umývání formiček řeším tak, že je nechám namočené ve vodě a pak stačí kartáček na nádobí a opláchnout. Obvykle u toho poslouchám nějakou rozhlasovou hru nebo něco na CD, takže to docela uteče. Také přeji, Maruško, krásné adventní dny.
Vymazat